Uppdaterad 4 januari 2015.

Historien bakom

Hills invigdes 2005 och väckte då uppmärksamhet, dels för sin avancerade och nytänkande bandesign, dels för detaljarbetet. Stor energi och kunskap hade lagts ned på teknik, som dränering och bevattning, och underlaget. Banan fick snabbt rykte om sig att vara en utmaning med högklassig risk-reward och har sedan starten lockat spelare från hela världen. Och de fantastiska naturupplevelserna längs banan har blivit ett signum för Hills.

Banarkitektur med världsrenommé

De välrenommerade och världsberömda golfbanearkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest var de som designade det ursprungliga Hills. Duon har genomfört över 400 golfbaneprojekt, har vunnit utmärkelser som ”Architect of the Year” och har förmågan och den unika kompetensen att bygga succébanor världen över, banor som passar för såväl proffstävlingar som golfmotionärer.

Delägaren och proffsgolfaren Johan Edfors redesignade sex av banans 18 hål inför säsong 2014. Hans arbete har inneburit att Hills spelupplevelse vässats ytterligare och att banan blivit både mer kompakt och visuellt ännu bättre. De nya hålen har nummer 9, 10, 11, 12, 13 och 18. Läs mer om förändringarna här http://www.hillsgolfclub.se/golf-2/golfbanan/nya-hills/nya-hal/.

Uppbyggnad

Hills greener är uppbyggda enligt USGA-normer, vilket innebär att  sanden i greenen, det översta lagret, ska vara 30 centimeter djupt och vila på ett lager av 10 centimeter grus. Uppbyggnaden skapar en fin spelyta samtidigt som det ger optimala förhållanden för gräset. Sanden och gruset är analyserat i ett laboratorium för att matcha varandra och under gruset ligger ett dräneringssystem som leder bort vattnet från fairway och green.

Naturen

Hela anläggningen har som mål att smälta in i den vackra naturen som omgivningarna, Sandsjöbackareservatet, utgör. Stor hänsyn har också tagits till växtlighet och djurliv runtomkring. Särskilt fågellivet – 150 uppsatta fågelholkar sitter i träden runt banan. Fåglarna där lockar inte bara ornitologer, utan innebär också en positiv bieffekt för spelarna eftersom varje fågelfamilj beräknas äta 30 kilo insekter.

Mästardesign

Hills har sex olika tees från 3 936 meter till 6 451 meter, passande för alla typer av spelare. Den är en av de längsta banorna nära havsnivå, i kuperad varierande terräng med generösa fairways och välplacerade bunkrar samt alternativa vägar till green, något som är signifikativt för Arthur Hills design. Här blir varje slag en rolig utmaning tack vare naturens och banans förutsättningar.

Passar för alla

Banan innehåller olika vinklar, längder på hålen och bredd. Den nya bandesignen, som markerade en nystart för spelet på Hills inför säsongsstart 2014, har mjukat upp profilen och skapat en spelvänlighet och tillgänglighet, oavsett vem som spelar. Banan blir vad man gör den till: svår och utmanande för dig med en högre nivå på spelet, spelbar och utvecklande för nybörjare och golfmotionärer.

Klubbhus med unikt läge

Det anses av många som Sveriges trevligaste och vackrast belägna klubbhus, placerat på en höjd. Åt ena hållet välkomnar huset besökarna med en magnifik entré, åt andra hållet ger det en storslagen utsikt mot hela åtta av banans 18 hål. Atmosfären i klubbhuset är välkomnande, med aktiviteter, service och utbud för alla – medlemmar, företag och gäster.