Publicerat 5 mars 2019
Temperaturen stiger och våren är enligt statistiken redan här. Då är frågan i allra högsta grad befogad; När öppnar vi Hills golfbana för säsongen? Mats Sterner, VD:

”När en golfbana öppnar beror på flera olika saker som marktemperatur, väder och banutvecklingsprojekt, allt i en kombination. De flesta banor i Sverige har vitgröe som huvudsaklig grässort, vilken börjar växa vid 2-3 plusgrader. Hills har krypven som behöver 7-8 grader för att vakna till liv. Avgörande är också att de översta 10-15 cm av jordmånen har värmts upp ordentligt.”

Allra bäst förutsättningar för växtlighet når man vid en dagstemperatur på minst 15 grader i kombination med mycket solljus.

”Då växer gräset sig som starkast och tål slitage bättre. Spel vid lägre temperaturer sliter betydligt mer”, förklarar Mats Sterner.

Stor roll för när banan öppnar, spelar även inplanerade utvecklingsprojekt som ska genomföras på banan, in.

”Normalt dressar vi Hills innan öppning men i år ska vi även lufta och eventuellt hålpipa alla fairways innan vi dressar. I denna process ska vi också stödså fairways och ruffar för bättre gräskvalité på våra spelytor. För att kunna genomföra alla dessa aktiviteter krävs också att vädret är på vår sida, något som samtidigt gör det väldigt svårplanerat. Det är därför inte möjligt idag att säga ett datum för när vi öppnar, så fort vi vet kommuniceras det ut inför att bokningssystemet öppnar”, avslutar Mats Sterner, VD Hills.

Vår nya Course Manager, Christofer Andersson, är på plats på heltid fr o m 1 april, men är fram tills dess en dag i veckan på Hills och arbetar med teamet på plats.