Publicerat 16 december 2019
Elbilsboomen i Sverige har skapat en situation där antalet laddstolpar inte står i paritet med antalet fordon som behöver laddas, eller att en laddplats tas upp av en bil som redan är färdigladdad. Redan när golfsäsongen drar igång till våren har Hills Golf & Sports Club löst problemet och erbjuder 150 bilägare elbilsladdning.

Ett nytänk kring elbilsladdning, uppfunnet av Göteborgsföretaget Chargenode, ger golfklubben ett dynamiskt system som fördelar laddningen mellan parkerade bilar utan att alla uttag behöver vara påslagna hela tiden. Hills blir även först i Sverige med att kunna erbjuda laddning för ett så stort antal bilar.

”Vi sätter in enkla uttag på varje parkeringsplats, sedan slås laddningen på utifrån ett flödesschema när bilen behöver vara fulladdad. Systemet är betydligt billigare än laddstolpar och skapar fler tillgängliga uttag. Alla besökare kommer även på sikt att kunna tanka vår egenproducerade miljövänliga el, ett naturligt nästa steg för Hills blir att investera i solcellspaneler som täcker den största delen av våra gästers behov”, kommenterar Mats Sterner VD på Hills Golf & Sports Club.

Investeringen finansieras genom ett större bidrag Hills Golf AB får genom Naturvårdsverkets satsning ”Klimatklivet”.

”Vårt system styr effekttoppar optimalt, vilket fördelar elen över tid till de bilar som kopplat in sig för laddning. Du berättar för systemet när du ska åka och vi ser till att din bil då har fått begärd mängd. Chargenode skapar helt nya möjligheter för företag med många p-platser likt Hills, fastighetsägare, hotell och konferensanläggningar att på ett kostnadseffektivt sätt erbjuda elbilsladdning. Vår lösning är även mycket fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv”, förklarar Kristian Sandahl, grundare och CEO på Chargenode.

För att skapa en attraktiv utomhusmiljö monteras laddplatserna på Hills i pollararmatur och i liggande cortenplåtsstolpar, med diskreta uttag. Systemet styrs från en centralenhet som i sin tur ser till att varje uttag blir strömförande när behovet finns.

”Alla kan ladda sina elbilar på Hills, oavsett märke och om man behöver effektuttag på 7kw eller 22 kw. Det viktigaste för oss är att alla våra gäster, golfaren såväl som lunchbesökaren, har möjlighet att tanka el på ett enkelt, effektivt och miljövänligt sätt”, avslutar Mats Sterner.

För mer information, vänligen kontakta:
Mats Sterner, VD Hills Golf & Sports Club
mats.sterner@hillsgolfclub.se, 070-992 36 77